Gzik wrzesiński wytwarzany przez Spółdzielnię Mleczarską we Wrześni to jeden z dwudziestu produktów nagrodzonych Medalem Targów Smaki Regionów. Nagrody podczas oficjalnego otwarcia Targów 3 października na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich wręczył Marek Woźniak, Marszałek Województwa Wielkopolskiego.
Marszałek Marek Woźniak, jako Członek Zarządu Związku Województw RP podkreślił, że „wszystkim polskim regionom bardzo zależy na promowaniu zdrowej, naturalnej żywności. To bardzo ważna gałąź polskiej gospodarki. Chcemy przede wszystkim zapewnić tym produktom dobrą promocję. Uznanie na rynku zdobywają każdego dnia. Cieszy fakt, że coraz więcej konsumentów jest gotowych zapłacić więcej, by móc cieszyć się lepszymi produktami”.
Targi Smaki Regionów to prezentacja tego, co najlepsze w tradycyjnych, zdrowych i naturalnych kulinariach ze wszystkich zakątków Polski. Na regionalnym stoisku Wielkopolski goszczą smakowitości od lokalnych producentów, przetwórców i restauratorów – 29 członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski. Gościem specjalnym wydarzenia jest szef kuchni Łukasz Konik.