W północnym skrzydle pawilonu 15 Międzynarodowych Targów Poznańskich powstały nowe przestrzenie gastronomiczne inspirowane żywiołami i naturą. W kompleksie kongresowo-konferencyjnym znajdziemy Salę Wody, Piasku, Powietrza, Ognia, Kryształu i oddaną w 2012 roku – Salę Ziemi. Na trzech poziomach, z których każdy utrzymany jest w innej stylistyce, powstały: restauracja typu bistro, powierzchnia cateringowa oraz pomieszczenia gastronomiczne i klubowe VIP. Daje to możliwość organizacji wspólnego wydarzenia eventowego na trzech piętrach jednocześnie.
– Przebudowa skrzydła północnego pawilonu 15 była koniecznym uzupełnieniem infrastruktury Centrum Kongresowego i sali koncertowej, jaką stała się Sala Ziemi. Inwestycja zwiększa atrakcyjność terenów targowych i zakres świadczonych usług nie tylko dla wystawców i zwiedzających organizowanych przez nas wydarzeń. Z nowoczesnego kompleksu restauracyjnego będą mogli korzystać wszyscy goście i mieszkańcy miasta. Stałymi elementami, które wpłyną na odbiór tego miejsca będzie live cooking oraz muzyka na żywo – zapowiada Przemysław Trawa, prezes zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Sala Powietrza. U góry Sala Ognia
Główna powierzchnia pawilonu 15 z Salą Ziemi została zmodernizowana i oddana do użytku w grudniu 2012 r. Północne skrzydło nie zostało wtedy objęte przebudową. Koncepcja modernizacji zakładała powiązanie funkcjonalno-przestrzenne głównej powierzchni pawilonu 15 z jego częścią północną. Aby spełnić to założenie wprowadzono nową klatkę schodową wraz z windą osobową umożliwiającą dostęp osób niepełnosprawnych, uzyskując jednocześnie poprawę komunikacji pomiędzy nową a starą częścią pawilonu. Teraz skrzydło północne pawilonu będzie mogło funkcjonować wspólnie z częścią główną centrum kongresowo-konferencyjnego lub niezależnie od niej.
Plan przebudowy został przygotowany przez zespół projektantów z Biuro Projektów Toya Design Poznań, a generalnym wykonawcą jest firma HOCHTIEF-Polska, oddział Poznań.