W Poznaniu powstaje centrum badawczo-rozwojowe produktów płynnych Unilevera (Unilever Centre of Excellence Liquid Foods). Prace mają zakończyć się w grudniu 2008 roku. Centrum w Poznaniu jest jednym z sześciu docelowych centrów badawczo-rozwojowych Unilevera w Europie. 16 miesięcy temu Unilever zdecydował się przekształcić globalną strukturę R&D (research and development) przechodząc od 47 ośrodków rozproszonych w całej Europie do 6 dużych centrów, z których każdy koncentruje się na jednym obszarze technologii. Poznań został wybrany na centrum badawczo-rozwojowe żywnościowych produktów płynnych. W centrum zespół światowej klasy międzynarodowych ekspertów pracuje nad rozwojem produktów żywnościowych płynnych (zupy, sosy, ketchupy) dla całej Europy oraz prowadzi badania z zakresu technologii pasteryzacji i sterylizacji żywności na skalę globalną.
W nowym budynku będą się mieścić: linia pilotażowa, kuchnie, laboratoria fizyko-chemiczne i sensoryczne oraz biura i studio opakowaniowe. Docelowo w centrum znajdzie zatrudnienie 70 technologów.
Budynek centrum jest budynkiem wolno stojącym, przykrytym płaskim dachem, z garażem otwartym usytuowanym pod budynkiem.
Jak informuje Tomasz Matuszewski, kierownik projektu, część produkcyjna w lekkiej obudowie zajmie jedną kondygnację. Część administracyjno-biurowa znajdzie się na czterech kondygnacjach. Ta część budynku zaprojektowana jest w technologii monolitycznej. Fasady budynku będą w dużym stopniu przeszklone. Fasada czwartej kondygnacji cofnięta jest do wewnątrz budynku. Budynek wyposażony będzie w dźwig osobowy. Powierzchnia użytkowa obiektu to 4.700 m kw.
Inwestycja w całości finansowana jest ze środków Unilevera. Obiekt będzie gotowy w grudniu 2008, a otwarcie nastąpi na początku 2009 roku.
Inwestorem jest firma Unilever, generalnym wykonawcą Erbud S.A., a inżynierem kontraktu oraz projektantem firma Grontmij Polska.