Ładowarki emu.energy

Wzorcowe przedszkole UE z Lądka

Pięć wzorcowych projektów przedszkoli wybrano w UE. Jedno znajduje się w Lądku-Zdroju To architekt Dominik Górecki i Szczepan Dejnek

zaprojektowali nowy budynek przedszkola z oddziałem żłobkowym dla 180 wychowanków w Lądku-Zdroju. Przedstawiciele Komisji Europejskiej wytypowali zaprojektowany przez nich obiekt, jako jeden z pięciu wzorcowych projektów dla przedszkoli na terenie całej Unii Europejskiej.

Władze Gminy Lądek-Zdrój położyły szczególny nacisk na aspekt ekologiczny, aby budynek był oszczędny w użytkowaniu a jednocześnie przyjazny środowisku. – Dzięki występowaniu na terenie miasta źródeł wód geotermalnych, zaprojektowaliśmy pierwszy w Polsce pasywny budynek przedszkola, ogrzewany zimą i chłodzony latem poprzez wykorzystanie energię z podziemnych złóż, nie emitujący gazów cieplarnianych – nadmienia architekt Dominik Górecki.

Podstawowymi kryteriami, które architekci przyjęli już na wstępnym etapie projektowania, było rozplanowanie funkcji budynku w parterowej bryle, tak aby wszystkie sale oddziałowe miały bezpośredni dostęp do ogrodu z umieszczonym w nim placu zabaw. Ze względu na podłużny kształt działki oraz uwarunkowania planistyczne, przyjęli, że budynek będzie się składał z dwóch brył – podłużnych „stodół” przekrytych stromymi dachami, przesuniętymi względem siebie. W bryle południowej, od strony ogrodu, z widokiem na otaczające góry umieścili wszystkie sale oddziałowe dla dzieci, natomiast w bryle północnej zlokalizowali pozostałe pomieszczenia: strefę holu głównego z szatniami, salę wielofunkcyjną, zaplecze kuchenne i administracyjne. Dzięki temu wszystkie sale oddziałowe dla dzieci mają zapewniony całodzienny dostęp światła dziennego, bezpośrednie wyjście z sal do ogrodu. Dwa zadaszone tarasy, tworzące wnęki w bryle budynku, stanowią uzupełnienie sal oddziałowych – zarówno podczas deszczowych jak i słonecznych dni, dzieci mogą spędzać pod zadaszeniem czas na świeżym powietrzu w ramach zajęć edukacyjnych.

Główne wejście do budynku, zlokalizowane od strony północnej, prowadzi do obszernego holu mieszczącego szatnię dla dzieci, bezpośrednio przy którym zaprojektowali salę wielofunkcyjną, pełniącą rolę stołówki oraz miejsca gier i zabaw. Ponieważ sala ta ma pełnić rolę pomieszczenia służącego do różnych celów miejscowej społeczności, min. jako miejsce do prowadzenia rehabilitacji osób niepełnosprawnych, zajęć tanecznych itp, z wiatrołapu prowadzi do niej osobne wejście, otwarte poza godzinami funkcjonowania przedszkola. Oba pomieszczenia rozdzielone są ścianką mobilną, której zsunięcie, daje możliwość stworzenia obszernej powierzchni, przeznaczonej do organizowania większych uroczystości – zarówno dla stałych użytkowników obiektu, jak również okazjonalnych imprez.

Aby zlokalizowany od strony północnej z szatniami dla dzieci hol główny, nie sprawiał przytłaczającego wrażenia, ze względu na brak bezpośredniego dostępu światła dziennego, zdecydowali się umieścić na południowej połaci dachowej, nieregularne rozmieszczone świetliki. Wraz z równie nieregularne rozmieszczonym oświetleniem sufitowym, mają one oprócz oświetlenia obszernej kubatury, przywoływać na myśl gwiazdozbiory na niebie – w ciągu dnia świecące światłem słonecznym, a po zmroku sztucznym światłem opraw oświetleniowych na połaci oraz zwisających żarówek z kolorowymi oplotami

Źródło: propertydesign.pl

x

Zobasz także

Rowery czwartej generacji

Na 21 marca planowane jest uruchomienie systemu Poznańskiego Roweru Miejskiego czwartej generacji (PRM 4G). Trwają ...

Miejski Dworzec PKS

Radni miejscy zdecydowali o podziale spółki PKS Poznań S.A. Wydzielona część jej majątku – lokal ...

Golden Marketing Conference

W dniach od 19 do 20 marca na uczestników Golden Marketing Conference czeka ponad dwadzieścia ...

Strategia Polskich Mebli

Podczas największych targów meblowych w Polsce przedstawiono strategię marki dla polskiej branży meblarskiej, która ma ...

W Wiedniu to jest życie…

Po raz 10. z rzędu Wiedeń uznany został za najlepsze miejsce do życia w rankingu ...