Największym producentem tych warzyw są Chiny, a szparagi w tym kraju uprawiane są na powierzchni 65 tys. ha
a ponad 95 proc. z lokalnych zbiorów szparagów kierowane jest do przetwórstwa – tym samym Chiny są największym światowym producentem szparagów puszkowanych. Chiny wyprzedzają Peru i Meksyk. Europa i Polska daleko w tyle, chociaż Wielkopolska od lat jest szparagowym potentatem. Dla uczczenia wielkopolskiej hegemonii szparagowej w Hotelu Rzymskim w Poznaniu przedstawiciele Uniwersytetu Przyrodniczego W Poznaniu, władz Nowego Tomyśla i Sejmiku Samorządowego podpisali list intencyjny w sprawie utworzenia Muzeum Szparaga w Nowym Tomyślu. Wykwintna uczta była li tylko przystawką do Szparagowego sezonu w Wielkopolsce.
Hotel Rzymski jak zawsze serwował: sakiewki szparagowe z kurkami w śmietanie, szparagi zapiekane w szynce z serem camembert, placki szparagowo-ziemniaczane czy indyk nadziewany szparagami. To tylko tylko niektóre pozycje w menu, którym jak co roku od prawie 20 lat restauracja Hotelu Rzymskiego uroczyście zainaugurowała sezon szparagowy.
W Polsce rocznie zbiera się 5 tysięcy ton szparagów i coraz więcej z nich zostaje w Polsce, bo zwłaszcza mieszkańcy jej zachodniej części coraz chętniej szparagi jedzą cieszy się profesor Mikołaj Knaflewski, „szparagowy guru” z Uniwersytetu Przyrodniczego.